Landrauschen (Deutsches Kino)

Donderdag 18 april 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Na jaren in Berlijn gewoond te hebben ziet de vrijgevochten Toni zich gedwongen terug te keren naar haar geboortedorp in Zuid-Duitsland. Aanpassen valt haar niet gemakkelijk, maar gelukkig is daar buitenbeentje Rosa, met wie een bijzondere vriendschap opbloeit.Koop nu een kaartje

Na jaren in Berlijn te hebben gestudeerd en gewoond, ziet de vrijgevochten Toni zich gedwongen om terug te keren naar haar geboortedorp diep in het zuiden van Duitsland. De aanpassing aan de dorpse zeden en moraal valt haar niet gemakkelijk. Ze moet een baantje ver onder haar niveau accepteren; haar roddelzieke moeder, niet vies van een glaasje, probeert haar in een keurslijf te dwingen, en de kerk oefent grote invloed uit. Gelukkig blijkt Toni niet de enige in het dorp met identiteits- en aanpassingsproblemen: buitenbeentje Rosa heeft erals lesbienne in een conservatieve gemeenschap ook mee te stellen. Tussen de twee bloeit een bijzondere vriendschap op. Het dorp zelf moet zich intussen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen, zoals de opvang van vluchtelingen.

Landrauschen is het speelfilmdebuut van de jonge regisseur Lisa Miller, en dat jonge is ook af te zien aan de film: kleurrijke beelden, tikje campysfeer, en een soundtrack vol stevige beats. Ze weet daarnaast een authentieke dorpssfeerneer te zetten, in de manier waarop mensen met elkaar omgaan, maar ook met dorpsfeesten, de plaatselijke harmonieen de lokale agenten die zich als sheriffs gedragen (en voor een komische noot zorgen). Dat ze met onervaren acteurs werkte helpt ook. En dat verklaart meteen het vette Zwabische dialect waarin de film grotendeels gesproken is.