Le Bonheur (Agnès Varda)

maandag 9 december 2019

Kleurrijke film, geïnspireerd door impressionistische schilders, over een gelukkig gezin waarvan de vader en echtgenoot denkt dat hij nog gelukkiger kan worden. Gewaardeerde klassieker van de originele Franse filmmaker Agnès Varda.Koop nu een kaartje

Deze originele, kleurrijke klassieker gaat over een gelukkig getrouwd stel met twee schattige kinderen, gespeeld door acteur Jean-Claude Drouot en zijn werkelijke vrouw en kinderen. In Varda par Agnès vertelt Varda dat ze voor deze film, geïnspireerd door de impressionistische schilders, het cliché van een gelukkig gezin wilde laten zien. De man denkt dat hij nog gelukkiger kan worden, zijn geluk kan ‘stapelen’, zoals Varda zegt.

Agnès Varda begon haar carrière als fotografe. Van het portretteren van toneelacteurs en het vastleggen van theaterscènes was het een kleine stap naar het ensceneren van foto’s en het in beweging brengen van beelden. In haar eerste film La Pointe Courte (1955) combineert ze een liefdesverhaal met documentairebeelden van een Frans vissersdorp. Met deze film was ze een voorbode van een generatie Franse filmers die onder de naam ‘Nouvelle Vague’ bekend zou worden, zoals François Truffaut en Jean-Luc Godard. Na haar beroemde zwart-witfilm Cléo de 5 à 7 maakte ze Le bonheur (1965), waarin ze kleuren in beeld en in de montage een belangrijke rol gaf. De film oordeelt niet over het leven van de personages, maar wordt door de regisseur vijftig jaar later in Varda par Agnès omschreven als ‘een mooie perzik met een worm erin’.