Movies that Matter: Les Chevaliers Blancs

Verwacht donderdag 10 november – eenmalig – na afloop debat met Irene van Ark

Het team van een Franse ngo probeert weeskinderen te evacueren uit een door oorlog geteisterde Afrikaans land. Al spoedig zien de teamleden zich voor tal van zwaarwegende dilemma´s gesteld.

Na afloop is er een debat met Irene van Ark. Zij zit in de stuurgroep van het Better Care Network Netherlands.

12 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Belgische filmmaker Lafosse maakte onder andere het indringende en intieme drama À perdre la raison. Met Les Chevaliers Blancs begeeft hij zich op het gebied van de wereldpolitiek en de actualiteit, maar dan wel met de voor Lafosse zo typische scherpe, beklemmende vragen over de ongemakkelijke werkelijkheid.

De film is losjes gebaseerd op de affaire L’Arche de Zoé, waarbij een Franse humanitaire organisatie kinderen uit Tsjaad weg haalde voor adoptie in Frankrijk. Vincent Lindon speelt Jacques Arnault, hoofd van een ngo, die met zijn team weeskinderen probeert te evacueren uit een door oorlog geteisterd Afrikaans land. Wat kan daar nou op tegen zijn? Al snel worden de teamleden – en de kijker – geconfronteerd met een mijnenveld aan morele dilemma´s. Wil Jacques slachtoffertjes van de oorlog een beter leven geven of is hij een kinderhandelaar? Waar en wanneer overschrijden de goede bedoelingen de grenzen van het fatsoen of zelfs de wet? In zo’n chaotische toestand is niets vanzelfsprekend, en bijna alle personages moeten keuzes maken en standpunten bepalen. Het mooie van de film is dat die het aan de kijker laat om te oordelen.