Deutsches Kino: Lotte

eenmalig – 20 april

Een korte ruzie met haar vriend, en plotseling staat Lotte op straat. Met alleen een koffertje met wat spullen bij zich kan de Berlijnse verpleegster een paar dagen terecht bij een vriendin. Daarna installeert ze zich in een leegstaande fietsenwinkel. Het maakt haar allemaal niets uit.Koop nu een kaartje

Lotte’s levensritme wordt bepaald door een dagelijkse dosis drank, doorleefde nachten in de straten van Berlijn en eentonige werkdagen in het ziekenhuis. Impulsief als ze is, doet ze waar ze zin in heeft. Als iets haar niet bevalt trekt ze gewoon verder, van flat naar flat, van man naar man. Haar innerlijke leven houdt ze zorgvuldig geheim. Pas als ze toevallig een oude bekende tegen het lijf loopt en diens vijftienjarige dochter Greta ontmoet, komen er ongewild veranderingen in Lotte’s chaotische routine.

Lotte is het speelfilmdebuut van Julius Schultheiß, die ook het scenario schreef en de film produceerde. De film werd volledig onafhankelijk (met eigen geld en door crowdfunding) gefinancierd, ging een jaar geleden in première op de Berlinale en werd daar zeer lovend ontvangen. Actrice Karin Hanczewski, vorig jaar nog te zien in Im Sommer wohnt er unten, speelt de rol van Lotte en vanaf de eerste scène doet ze dat grandioos. Ze slaagt erin de behoorlijk egocentrische hoofdpersoon sympathiek te maken voor het publiek. Want ondanks haar ontoegankelijkheid en eigenaardigheden is Lotte niet gevoelloos en bekommert ze zich liefdevol om Greta, al is het dan op haar geheel eigen – en bepaald niet voorbeeldige – wijze.