Loving Vincent

De eerste compleet geschilderde animatiefilm ter wereld gaat over de dood en het leven van Vincent van Gogh. Het verhaal wordt verteld door mensen die we kennen van Van Goghs schilderijen. Zes jaar werkten meer dan 125 kunstenaars aan de 65.000 beelden van deze bejubelde animatiefilm.

 

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde animatiefilm ter wereld op basis van 120 van zijn schilderijen. Meer dan 125 kunstenaars brengen in Loving Vincent de kunstenaar met penseelstreken tot leven.

Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk, maar er wordt in flashbacks teruggeblikt op de jeugd van Van Gogh. Wie goed kijkt herkent zijn geboortedorp Zundert. Het kerkje van de vader van Van Gogh is in de achtergrond te zien. Iedereen is verbaasd wanneer Vincent zelfmoord pleegt. Hij was immers net succesvol aan het worden. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond.

Het maken van deze animatiefilm was geen gemakkelijke klus. Eerst is de film gedraaid zoals elke film: met camera’s en acteurs. Al die filmbeeldjes, ook wel frames genoemd, zijn vervolgens nageschilderd in de stijl van Van Gogh. Die schilderijen zijn gefotografeerd en die foto’s zijn weer achter elkaar gezet zodat het de vorm kreeg van een bijzondere animatiefilm.

Het idee om de schilderijen tot leven te wekken kwam van Dorota Kobiela, de vrouw van regisseur Hugh Welchman, toen zij zich verdiepte in de brieven van Van Gogh. Samen deden ze enkele succesvolle testen om te kijken of ze traditionele olieschilders konden omscholen in animatoren. Oorspronkelijk was het idee om met veertig schilders twee jaar lang aan de film te werken. Maar vanwege een tekort aan budget, is er begonnen met twintig schilders. Toen was de vaart er wel uit. Het geld werd alsnog verzameld via crowdfunding, waarna er wereldwijd nog honderd schilders werden gezocht. Dat was echt een probleem. Totdat de trailer uitlekte en ze in drie maanden tijd honderdvijftig miljoen views hadden. Vierduizend schilders dienden zich aan waaruit ze konden kiezen. De schilders gingen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam langs om zich de stijl eigen te maken. Het maken van de film nam vier jaar in beslag. Alle frames van de film, die anderhalf uur duurt, zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo’n 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij.

Loving Vincent won al meerdere internationale prijzen waaronder de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival.