Ma' Rosa

Tragikomisch verhaal over een kleine drugsdealer in Manilla. In documentaire stijl toont Mendoza hoe burgers door het antidrugsregime onmenselijk worden gestraft voor een misstap die voortkomt uit armoede. Won in Cannes de prijs voor beste actrice.

12 Geweld Drugs- en/of alcoholmisbruik


Koop nu een kaartje

Tragikomisch verhaal over een kleine drugsdealer in Manilla. Rosa heeft vier kinderen en runt samen met haar verslaafde man ferm een klein winkeltje in een Filipijnse sloppenwijk. Hiermee kan ze onmogelijk de eindjes aan elkaar knopen en ze verkoopt daarom uitermate kleine pakketjes crystal meth die ze verstopt in pakjes sigaretten. Tot ze wordt verlinkt en tijdens een hoosbui door corrupte politiemensen wordt gearresteerd. Dan wordt het leven pas echt hard.

Regisseur Brillante Mendoza maakt films over maatschappelijk onrecht. In Ma’ Rosa legt hij alles in documentaire stijl vast. Hij toont onomwonden hoe leven in de misère vergeleken kan worden met wegzakken in drijfzand. Rosa staat symbool voor al die kleine entrepreneurs die af en toe van het rechte pad afwijken, en daarvoor onder het regime van president Rodrigo Duterte buitenproportioneel worden gestraft. Rosa wordt gespeeld door Jaclyn Jose, die in Cannes onbetwist werd uitgeroepen tot beste actrice.