Manifesto

Dertien keer actrice Cate Blanchett die – soms onherkenbaar – dertien verschillende rollen speelt en steeds in een andere setting fragmenten uit manifesten van belangrijke kunstenaars en denkers virtuoos tot leven brengt.Koop nu een kaartje

De Duitse kunstenaar Julian Rosefeldt maakte in 2015 furore met een installatie waarbij op verschillende schermen de actrice Cate Blanchett te zien was terwijl zij teksten voordroeg: fragmenten uit manifesten van kunstenaars en andere denkers. Er is nu een film gemaakt van vergelijkbare presentaties maar nu op diverse locaties.

De kracht van de film Manifesto is Cate Blanchett. In dertien verschillende rollen, steeds een ander personage in uiteenlopende settings, brengt zij de teksten virtuoos tot leven. De veelzijdige Blanchett transformeert schijnbaar achteloos van de ene creatie in de andere. De scènes lijken geen verband te hebben met de teksten. Zo is zij ondermeer een keurige huismoeder die teksten over popart voordraagt als gebed voor de lunch, een zwerver die al declamerend over een verlaten fabrieksterrein loopt en een schooljuf die de regels van Dogma uiteenzet.

De film is in twaalf dagen gemaakt en op verschillende locaties rondom Berlijn opgenomen.

Na het Film en Architectuurfestival een film die voor een deel opgenomen is in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn. De filmmaker Julian Rosefeldt studeerde architectuur in München en Barcelona.