Maudie

Hartverwarmend portret van de Canadese volksschilderes Maudie Lewis en haar ongewone huwelijk met de norse Everett, tegen de achtergrond van het uitgestrekte landschap van Nova Scotia.

12 Geweld Discriminatie


Koop nu een kaartje

Maudie (Sally Hawkins) is een tengere vrouw, levenslustig en wilskrachtig. Ondanks haar fysieke beperkingen (ze loopt mank door reumatische artritis) verlangt ze ernaar onafhankelijk te zijn en wil ze zich losmaken van haar bezorgde familie. Daarom gaat ze werken als huishoudster bij Everett (Ethan Hawke), een eenvoudige en stugge man, die afgelegen op het platteland woont. Naast het huishoudelijk werk begint ze te schilderen. Het piepkleine huisje fleurt op door de kleurrijke motieven van bloemen en vogels. Tegen de stroom in groeien de twee langzaam naar elkaar toe. Sterker nog, ze gaan zelfs trouwen.  Ook krijgt Maudie bekendheid als schilder, wanneer ze samen met haar man langs de huizen gaat om naast vis ook haar zelfgeschilderde kaarten te verkopen.

 

Sally Hawkins (Happy Go Lucky, Blue Jasmine) en Ethan Hawke (Boyhood) schitteren samen in dit ontroerende drama van de Ierse regisseur Aisling Walsh. De film was publiekslieveling op verschillende festivals.

Maud Lewis (1903–1970) heeft echt bestaan. Na Everetts dood in 1979 is hun huisje in Nova Scotia gerestaureerd, waar haar naïeve volkskunst nog steeds te bewonderen is.