Maurice (klassieker)

maandag 15 juli 2019

Klassieker uit 1987 over twee jonge mannen in Cambridge die begin 20e eeuw verliefd op elkaar worden. Hoofdrolspelers James Wilby en Hugh Grant ontvingen op het filmfestival van Venetië samen de prijs voor de beste acteur. Maurice werd er bekroond met de Zilveren Leeuw.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Discriminatie


Koop nu een kaartje

Regisseur James Ivory en producent Ismael Merchant maakten in de jaren tachtig en negentig furore met aantal prachtige, als ‘typisch Brits’ bestempelde films, waarvan deze zomer de gerestaureerde klassiekers Heat and Dust en Maurice opnieuw te zien zijn. Merchant (1936 – 2005) werd overleefd door zijn partner Ivory (1928) die in 2018 nog een Oscar ontving voor het scenario van Call Me By Your Name.

Het intieme psychologische drama Maurice speelt zich af in Cambridge, kort voor de Eerste Wereldoorlog. De twee studenten Maurice en Clive worden verliefd op elkaar. In deze verfilming van een autobiografische roman van E.M. Forster portretteert Ivory de Britse klassenmaatschappij, waarin kwesties als het volgen van je hart en de keuze van een maatschappelijk geaccepteerd leven aan de orde komen. Hoofdrolspelers James Wilby en Hugh Grant ontvingen op het filmfestival van Venetië samen de prijs voor de beste acteur. Maurice werd er bekroond met de Zilveren Leeuw.