Miel-Emile

donderdag 6 juni 2019

Liefdevol portret van Emile, een van de twaalf kinderen van kunstenaar Pierre Raaijmakers die naar Frankrijk vertrok om daar het paradijs te omarmen. De praktijk was anders. De nu 80-jarige zoon doet zijn verhaal en een kleindochter leest brieven voor van zijn moeder.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers kocht na de Tweede Wereldoorlog een huis in de Franse Pyreneeën, waar hij met zijn Vlaamse vrouw ging wonen om daar het paradijs te omarmen. Twaalf kinderen telde het gezin; over de oudste zoon maakte Peter van Houten de film La vie de Jean-Marie, in 2015 een publiekslieveling op het IFFR. Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte Van Houten zijn camera op diens broer Emile. Ook hij woont nog altijd bij de berg Cabrils. Ook deze film gooide weer hoge ogen op het IFFR.

Emile, ook wel Miel genoemd, had van alle kinderen misschien wel het meest last van zijn dictatoriale vader. . Op zijn geheel eigen, uiterst geduldige en liefdevolle manier toont Van Houten de prachtige omgeving en laat hij de filosofisch ingestelde, bijna 80-jarige Emile zijn verhaal doen. Eén ding weet Emile zeker: zonder zijn moeder was zijn jeugd de hel op aarde geweest. De brieven van zijn moeder, in de film voorgelezen door een kleindochter, geven een inkijkje in een akelig armoedig, emotioneel kil bestaan.