Mirai

één week vanaf 11 juli 2019

Japanse animatiefilm over het vierjarige jongetje Kun dat een zusje krijgt. Plotseling moet hij de aandacht van zijn ouders delen met deze indringer. Om zijn emoties te verwerken krijgt hij hulp van familieleden uit de toekomst en het verleden. Genomineerd in voor een Oscar in 2019.

Angst


Koop nu een kaartje

De kleine Kun, een jongetje van vier jaar oud, krijgt een zusje: Mirai. Leuk, maar alle aandacht van zijn ouders gaat uit naar deze indringer. Kun trekt zich terug in de tuin en gebruikt zijn fantasie om zijn jaloezie en zijn boosheid te verwerken. Met als gevolg dat zijn nieuwe zusje opduikt als tiener, zijn overleden grootvader als jongeman en de hond als koene prins.

Het is prachtig hoe regisseur Hosoda erin slaagt de hele film door de ogen van een vierjarig jongetje te tonen, met zijn huilbuien en woedeaanvallen. Desondanks worden grootse thema’s niet geschuwd: waar kom je vandaan, waar ga je naartoe, wie ben je?

Mirai probeert die vragen te beantwoorden met prachtige animatie, heel beheerst in de huiselijke scènes, groots en meeslepend wanneer de fantasie van Kun de overhand krijgt. Mirai is typisch Japans en tegelijkertijd universeel herkenbaar, en kreeg dit jaar geheel terecht een Oscarnominatie voor Beste Lange Animatiefilm.

Mamoru Hosoda kan gezien worden als vertegenwoordiger van een nieuwe lichting animatieregisseurs uit Japan, samen met Makoto Shinkai, wiens Your Name in Japan alle records brak en ook bij Filmhuis Lumen te zien was. Ooit werkte Hosoda bij Studio Ghibli van Hayao Miyazaki, waar hij als regisseur begon aan Howl’s Moving Castle. Maar zijn creatieve ideeën sloten niet aan bij die van Ghibli, en dus vertrok hij naar een andere studio. Daar vestigde hij zijn naam met The Girl Who Leapt Through Time. Sinds 2011 heeft hij zijn eigen studio, Studio Chizu, waar hij films maakt die allemaal draaien om dat ene universele thema: familie. Met de Oscarnominatie voor Mirai lijkt de tijd gekomen dat na Miyazaki en Shinkai ook Hosoda in het Westen gaat doorbreken.