Moeder Dao, de schildpadgelijkende (met Q&A)

Maandag 13 mei 2019

Erfenis van de Gouden Eeuw

Veelgeprezen documentaire uit 1995, samengesteld uit filmbeelden van de koloniale samenleving in Nederlands-Indië uit het begin van de twintigste eeuw. De stille film kreeg geen voice-over, maar een geluidsband met Indonesische gedichten en gezangen. Te gast: Liesbeth Ouwehand.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Volgens een legende van de bewoners van het eiland Nias ten westen van Sumatra schiep Moeder Dao de aarde. Dit scheppingsverhaal inspireerde Vincent Monnikendam 25 jaar geleden tot de titel van zijn met een Gouden Kalf bekroonde documentaire Moeder Dao, de schildpadgelijkende, waarin de toeschouwer in anderhalf uur door het Nederlands-Indië van het begin van de twintigste eeuw wordt geleid. De beelden komen uit talloze films en bioscoopjournaals zonder geluid, gemaakt tussen 1912 en 1933. Monnikendam vond deze oude nitraatfilms rond 1990 in verschillende archieven en koos uit 260.000 meter film de beelden waarmee hij wilde laten zien hoe de verhoudingen destijds waren en hoe Nederland de kolonie als een onderneming bestierde. In plaats van een voice-over gebruikte hij een mix van subtiele geluiden, muziek en oude en moderne Indonesische gedichten en gezangen. 

Te gast: Liesbeth Ouwehand verzorgt een korte inleiding en een Q&A na afloop. Zij is conservator fotografie bij het volkenkundig museum in Leiden en geïnteresseerd in beeldvorming van koloniaal Nederlands Indië.