Monos

één week vanaf 26 september 2019

Een hallucinatoire ‘junglethriller’ over een tienerguerrillagroep die in het Amazonegebied een Amerikaanse gijzelaar moet bewaken. Een overweldigend avontuur gedrenkt in rauwe emoties en weelderige natuur.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op een woeste hoogvlakte (in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land) staat een stel jongeren strak in het gelid. Een fanatieke commandant blaft zijn ‘soldaten’ een nieuwe opdracht toe. Naast de krijgsgevangen Amerikaanse dokter moeten ze ook een koe verzorgen en bewaken voor De Organisatie. Als de commandant vertrokken is, lijkt het echter meer een tienerkamp dan een militaire eenheid. Er wordt gestoeid met elkaar, er wordt gelachen en er ontstaan stelletjes. Maar na een rampzalige gebeurtenis wordt het menens.

Regisseur Landes is niet geïnteresseerd in een politiek verhaal over kindsoldaten. Hij kiest voor een allegorische aanpak, waarbij het verhaal de gedaante aanneemt van een junglethriller. Er is veel ambiguïteit, met seksuele spanningen tussen zowel de mannelijke als de vrouwelijke soldaten, en een gijzelaar die heen en weer geslingerd lijkt te worden tussen blijven en ontsnappen. Het indrukwekkende camerawerk is van de Nederlandse Jasper Wolf. Volgens NRC is  Monos  ‘van een wrede, vervreemdende, surrealistische schoonheid’.