Monsieur Chocolat (Mooi Weer Spelen)

maandag 18 juni 2018

Acteur Omar Sy, bekend van Intouchables, is nu te zien in Monsieur Chocolat. Sy kruipt in de huid van de legendarische clown Chocolat die samen met zijn partner, de clown Footit, aan het begin van de vorige eeuw uitgroeit tot een sensationele circusattractie.

12 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Omar Sy, de donkere held uit Intouchables, is terug in opnieuw een succesvolle rol. Als Monsieur Chocolat speelt hij eertijds beroemde Franse clown met die naam. Monsieur Chocolat is een historische biopic, gebaseerd op de biografie Chocolat clown nègre van Gérard Noiriel.
De clown nègre in kwestie, Rafael Padilla is zijn werkelijke naam, wordt als jongetje als slaaf verkocht. Omzwervingen door Spanje en Frankrijk brengen hem aan het eind van de negentiende eeuw naar een klein Frans circus. Hij treedt op als ’Negerkoning Kalanka’, een type dat  angstaanjagende kreten slaakt en woest door de piste springt. Voor veel mensen in het publiek is het de eerste kennismaking met een Afrikaan…
De in die tijd in Frankrijk beroemde clown Footit ziet een optreden van de Negerkoning en is onmiddellijk onder de indruk. Hij neemt de zwarte circusartiest onder zijn hoede en samen ontwikkelen ze een imposante act. De baas van een groot circustheater in Parijs is enthousiast en neemt het duo in dienst.
Footit en de inmiddels tot Monsieur Chocolat omgedoopte Padilla zijn een instant succes. Avond aan avond barst het theater uit z’n voegen en klinkt het applaus lang na. Monsieur Chocolat is echter niet opgewassen tegen zoveel aandacht en geld. Als een popster van een eeuw later verliest hij zich in de verleidingen die zijn succes met zich meebrengen.

Dit historische drama is niet wat je noemt een heftig pamflet tegen discriminatie en racisme. De zwarte clown wordt inderdaad uitgebuit en voor gek gezet maar dat is niet het thema van Monsieur Chocolat. Het is vooral een weemoedige film. Het geworstel van het kleine circus in het armoedige noorden van Frankrijk, de glamour van het leven in Parijs; het is geen wonder dat de film een groot succes in Frankrijk is.
Dat is zeker ook te danken aan Omar Sy. Hij speelt de titelrol met bravoure èn is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de film. Hij pikte het verhaal van de echte Monsieur Chocolat op en blies het nieuw leven in, tot een filmisch monument voor een vrijwel vergeten held.

We draaien deze film in het kader van de Mooi Weer Spelen