Movies that Matter: Newton

MTM_Ontour_liggend

donderdag 8 maart 2018

Newton, de Indiase inzending voor de Oscars, vertelt een interessant, spannend en soms absurdistisch verhaal over een jonge Indiase ambtenaar die een dag coördinator is van een stembureau in de jungle. Eigenlijk heet deze eigengereide en standvastige jonge man Nutan, maar als puber heeft hij de roepnaam Newton gekozen.Koop nu een kaartje

Droogkomische, realistische film over een dag op een stembureau in een afgelegen plaats in India, de grootste democratie ter wereld. Voor landelijke verkiezingen worden het meubilair, de accessoires én de bemanning voor het stembureau ingevlogen uit de grote stad.

India kent 9 miljoen stembureaus en de coördinator van dit bureau in de jungle in de deelstaat Chhattisgarh is de jonge ambtenaar Newton. Eigenlijk heet hij Nutan, maar als puber heeft hij de roepnaam Newton gekozen. Hij is eigengereid, principieel en standvastig, eigenschappen die zijn moeder niet waardeert als hij (weer) een huwelijkskandidaat afwijst. Maar deze eigenschappen zorgen er ook voor dat hij de verkiezingen op ‘zijn’ stembureau zorgvuldig laat verlopen. Een belangrijke maar ook onmogelijke taak in dit afgelegen gebied met 76 stemgerechtigden, waar de dreiging van aanvallen door communistische milities altijd aanwezig is. Daarom worden Newton en zijn collega’s begeleid door een groep militairen onder leiding van commandant Aatma Singh, met wie Newton het herhaaldelijk aan de stok krijgt.

Newton, de Indiase inzending voor de Oscars, vertelt een spannend en soms absurdistisch verhaal over een vastberaden man op wie zijn moeder trots zal zijn, al is het niet om zijn heldenrol in de jungle.