Movies that Matter: Onderkomen

MTM_Ontour_liggend

3 mei 2018

Hartverwarmende documentaire met vragen en antwoorden. Drie minderjarige jongens vluchtten zonder ouders uit Afghanistan. Inmiddels wonen ze na jaren wachten op een verblijfsstatus in een vervallen sloopflat. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan.Koop nu een kaartje

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze zonder ouders van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlak bij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale status, maar die is inmiddels verlopen en er is weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland voor de Afghaanse jongens. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.

Drie gepensioneerde vrijwillige medewerkers van VLot – een werkeenheid van het Leger des Heils die hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan en helpen ze met hun aanvragen bij de IND en voorzien ze van dagelijkse levensmiddelen.

Hartverwarmende documentaire van de Nederlandse filmmaker Jacqueline van Vugt, waarin ze de verledens van de drie jongens verbeeldt door middel van mooie animaties.