Styx

MTM_Ontour_liggend

donderdag 10 januari 2019

Tijdens haar vakantie vaart de Duitse arts Rike in haar eentje met een zeilboot over de Atlantische oceaan. Haar reis wordt abrupt onderbroken wanneer ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt.Koop nu een kaartje

Styx begint raadselachtig, met berberapen die tussen gebouwen rondscharrelen, om daarna over te schakelen naar een kruispunt waar ’s nachts een ongeluk plaatsvindt. De hoofdpersoon van de film blijkt de Duitse arts Rike, die na haar nachtdienst alleen aan een zeiltocht begint vanuit Gibraltar met als doel het eilandje Ascension midden in de Atlantische Oceaan. Ze zal haar bestemming echter nooit bereiken. Deze ervaren zeilster in haar goed geoutilleerde zeiljacht weet uitstekend om te gaan met storm, regen en eenzaamheid, maar is niet voorbereid op het schip met vluchtelingen dat ze op een ochtend ziet. Sommigen van hen springen in zee. 

Rieke vraagt via de boordradio dringend om hulp voor de passagiers van het schip en wil weten wanneer die hulp verwacht wordt, maar krijgt alleen het advies zelf niets te doen. Daar heeft deze ervaren arts en zeilster geen oren naar. 

Styx is gemaakt met oog voor mooie kaders en bijzonder licht. De camera blijft dicht bij Rieke, zodat we met haar meevoelen, zowel als ze ontspannen in de kalme zee zwemt als wanneer ze in paniek de mensen aan wal tracht te overtuigen van de ernst van de situatie.

Gast: Anne Aagten, werkzaam als Onderwijs- en Onderzoeksmedewerker bij het Instituut voor Immigratierecht.