MtM: No Place for a Rebel

MTM_Ontour_liggend

Voorpremière – donderdag 12 oktober

Documentaire waarin Opono Opondo zestien jaar nadat hij als kind werd ontvoerd door het rebellenleger in Oeganda is ontsnapt en is teruggekeerd naar huis. Nu moet hij zijn plek in de burgermaatschappij zien te vinden, maar de mensen vertrouwen de voormalig kindsoldaat niet of koesteren wrok.

12


Koop nu een kaartje

Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door het rebellenleger van Joseph Kony in Oeganda, keert hij terug naar huis. Hij wist te ontsnappen uit het leger. Nu moet hij zijn plek in de maatschappij zien te vinden. Maar de mensen vertrouwen de voormalig kindsoldaat niet of koesteren wrok. Zelfs zijn eigen familie spuugt hem uit, zo wordt pijnlijk duidelijk als hij ze bezoekt. Hij mag het niet zeggen, maar eigenlijk was hij gelukkiger in de jungle, waar hij in de hechte gemeenschap van het rebellenleger leefde. Hij realiseert zich hoe moeilijk het is zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven heeft gevochten. Opono worstelt met zijn verleden én zijn toekomst. Alleen bij zijn beste vriend Tabu, ook een ex-rebel, die nu sateetjes verkoopt, kan hij zich ontspannen.

Opono leert brommerrijden, volgt een cursus meubels maken, opent een winkel en laat visitekaartjes drukken, maar zijn gezondheid na het junglegeweld weerhoudt hem ervan om in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Op televisie ziet hij hoe een voormalige topofficier geen amnestie krijgt en vervolgd wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Deze rechtszaak confronteert Opono met vragen over schuld en verantwoordelijkheid. De lijn tussen slachtoffer en dader is dun. Dan neemt hij een belangrijk besluit om zijn toekomst te redden, een besluit dat niet iedereen begrijpt.

De documentaire No Place for a Rebel verbeeldt de wrange strijd van voormalig rebellen die na hun terugkeer in de samenleving willen breken met het verleden. Als ze thuiskomen bij een familie die niet meer van hen is, in een gemeenschap waar ze zich niet thuis voelen en waarin ze niet begrepen worden.

No Place for a Rebel verbeeldt ook de moedige poging van een jongen die balanceert op de dunne lijn tussen slachtoffer en dader om zijn lot te beïnvloeden. Een zoektocht naar identiteit, gevormd door zowel het trauma uit het verleden als het taboe dat daarop rust in het heden.

Onze gast: Maartje Wegdam is regisseur en cameravrouw van diverse documentaires en werkte daarvoor als journalist voor Nederlandse omroepen. Ariadne Asimakopoulos heeft een achtergrond in mensenrechten. In 2010 heeft zij research gedaan in Noord-Oeganda naar de reïntegratie en berechting van mensen als Opono. Deze research vormde de basis voor No Place for a Rebel, de documentaire die zij samen met Maartje heeft gemaakt.