Noces

één week

Zahirs is een 18-jarige Waalse van Pakistaanse afkomst. De familie vindt dat Zahira moet trouwen met een door hen uitgekozen man. Debutante Lina El Arabi zet Zahira op imponerende wijze neer als een sterke jonge vrouw, die zoekt naar een evenwicht tussen de wens haar dromen te realiseren en haar verantwoordelijkheid richting familie en cultuur.

12 Geweld


Koop nu een kaartje

Zahira is een 18-jarige Waalse van Pakistaanse afkomst die worstelt om een evenwicht te vinden tussen de wens om haar dromen te realiseren als een bevrijde Europese vrouw en haar verantwoordelijkheid richting haar familie en haar cultuur. In de openingsscène praat Zahira met een dokter over een mogelijke abortus. Haar familie weet hiervan en steunt haar keuze. De familie vindt echter ook dat Zahira moet trouwen met een door hen uitgekozen man. Zij krijgt de keuze uit drie die zij mag spreken via Skype.

Noces (A Wedding) onderscheidt zich in twee opzichten in de groeiende reeks films over de botsing tussen de cultuur van islamitische immigranten en de Westerse levenswijze. De eerste is het portret van haar vader Mansoor (gespeeld door de Iraanse acteur Babak Karimi bekend van A Separation en The Salesman). Hij is een liefhebbende vader die echter het gewicht van de traditie met zich meedraagt. Een van de sterkste scènes van de film is de confrontatie tussen hem en de vader van de vriendin van Zahira, tevens langdurig vriend van de familie (Olivier Gourmet, bekend van de Dardennes). De tweede en belangrijkste kwaliteit van de film ligt in de hoofdrol. Debutante Lina El Arabi draagt de film op zodanige wijze dat filmblad Variety de wens uitsprak dat regisseurs haar rollen aanbieden die verder gaan dan het verbeelden van personages die passen bij haar achternaam.