On Body and Soul

Tegen de onwaarschijnlijke achtergrond van een slachthuis ontwikkelen een oudere man met een fysieke beperking en een vrouw met een stoornis in het autistisch spectrum gevoelens voor elkaar. Winnaar van de Gouden Beer én Fipresci prijs in Berlijn overtuigt door verbinding tussen poëzie en realisme en tussen drama met subtiele komische momenten. Hoofrolspeelster Alexandra Borbély won de European Film Award.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Dit jaar ging zowel de Gouden Beer als de Fipresci prijs (van de filmcritici) van het filmfestival van Berlijn naar dit Hongaarse romantische drama tegen de onwaarschijnlijke achtergrond van een slachthuis. Endre, een wat oudere man met een fysieke beperking, is bepaald geen spraakzaam type en lijkt de liefde al lang geleden te hebben opgegeven. Dan komt er een nieuwe inspectrice werken, Mária. Zij heeft gezien haar moeite met contact een stoornis in het autistisch spectrum. Héél voorzichtig ontwikkelen de twee buitenbeentjes interesse in elkaar, en meer dan dat. Zeker als blijkt dat zij dezelfde dingen dromen.

In een rustig tempo en met heel precieze cinematografie ontvouwt zich het verhaal dat tegelijkertijd poëtisch en realistisch is, en zowel dramatisch als (ingetogen) komisch. Het sublieme van de film zit in die verbinding van tegenstellingen (liefde in een slachthuis, realisme en poëzie), en zeker ook in de symboliek van de helende kracht van evenwicht in lichaam en geest.