Once Upon a Time.... in Hollywood

De nieuwe film van regisseur Quentin Tarantino is een sfeervol eerbetoon aan het gouden Hollywood-tijdperk, met meerdere verhaallijnen en een imposante ensemblecast.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De titel doet het al vermoeden: het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van 1969, een tijd waarin alles aan het veranderen is. De enigszins verlopen TV-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn chauffeur en vaste stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) hebben moeite om aan de bak te komen in een filmindustrie die behoefte heeft aan nieuwe sterren. Ze nemen genoegen met kleine rollen in B-films. Rick is inmiddels een in drank, sigaretten en zelfbeklag wentelende acteur, terwijl zijn trouwe buddy Cliff stoïcijns en bescheiden overeind blijft. Eigenlijk is Cliff de held, niet Rick.

Tarantino leeft zich uit in dit liefdevolle eerbetoon aan Hollywood, een ode aan Los Angeles in transitie waar de hippies in opkomst zijn. In het tijdsbeeld dat hij neerzet is elk detail – filmposters, neonreclame, muziek, auto’s, beelden op tv – belangrijk. De western speelt ook een grote rol, een van zijn favoriete genres. Zo verweeft hij in deze film scenes van films waarin hoofdpersoon Rick Dalton een rol speelt. Film in film dus. Ook op de alom aanwezige tv’s zijn andere films (fictief of echt) te zien. En in elke auto klinkt uit de radio sfeervolle muziek. Al deze details maken de film tot een (quote) ‘adembenemende slalom in toon, stijl en genre’.

En parallel is er een verhaallijn waarin de nieuwe buren van Rick een belangrijke rol spelen. Op het filmfestival van Cannes heeft Tarantino de aanwezige pers gevraagd niets te verklappen over dit deel van het plot.

Tot slot een tip: blijf zitten bij de aftiteling, want er komt nog een commercial (een ‘nabrander’).