Aus dem Nichts

Katja’s leven stort in wanneer haar man en jonge zoon omkomen bij een bomaanslag. Ze is vastbesloten gerechtigheid te vinden, binnen of buiten de rechtsstaat. Rechtbankdrama en wraakverhaal van Fatih Akin (Gegen die Wand), geïnspireerd op de rechts-extremistische NSU-moorden in Duitsland tussen 2000 en 2007.

12 Geweld Angst Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Katja woont met haar man en zoon in multicultureel Hamburg. Op een middag ontploft er een bom vlak voor het bedrijfje van haar man Nuri, waarbij hij en zijn zoon omkomen. De politie brengt de zaak in verband met het drugsverleden van Nuri, maar Katja is ervan overtuigd dat het om een racistische aanslag gaat. Het gebeurde immers in een wijk met veel buitenlandse ondernemingen. Katja is vastbesloten gerechtigheid te vinden.

In feite krijgt de kijker drie films voor de prijs van één, omdat de film is opgedeeld in drie hoofdstukken met steeds een ander thema en een andere dynamiek. Het eerste deel handelt om het ongeluk zelf, en hoe Katja en haar naasten omgaan met zo’n onmenselijk zwaar gebeuren. Daarna verandert de film in een spannend rechtbankdrama. Gruwelijk zijn de scenes waarin de precieze feiten van de explosie ijskoud uit de doeken worden gedaan in een volle rechtszaal. In het slotdeel moet de totaal verslagen Katja bedenken hoe ze omgaat met de uitspraak van de rechtszaak.

Fatih Akin, zelf deels van Turkse komaf, kwam op het verhaal door de racistische aanslagen op ‘buitenlanders’ die de afgelopen jaren in Duitsland zijn gepleegd. Hij verweeft cultuurverschillen en vooroordelen mooi door de film. Hij is natuurlijk een regisseur van aangrijpend drama en grote emoties (denk maar even terug aan Gegen die Wand), en dit thema leent zich daar uitstekend voor.

Hoofdrolspeelster Diane Kruger (Inglourious Basterds) kreeg voor haar vertolking van de getraumatiseerde vrouw de prijs voor de beste actrice in Cannes.