Cold War

Nieuwe film van Oscarwinnaar Pawel Pawlikowski (Ida) over de gedoemde liefdesrelatie tussen dirigent-pianist Wiktor en zangeres Zula tegen de achtergrond van communistisch Polen van de jaren vijftig. In schitterend zwart-wit en met een geweldige soundtrack van folk, jazz en rock-’n-roll.

12 Angst Seks Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Drie jaar nadat zijn onverwachte arthousehit Ida de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won is de Pools-Britse regisseur Pawel Pawlikowski terug met alweer zijn zesde film, Cold War. Opnieuw een verhaal dat speelt in het Polen van na de Tweede Wereldoorlog, opnieuw gefilmd in prachtig zwart-wit, en opnieuw in het ‘ouderwetse’ 4:3-beeldformaat. Het verhaal begint een paar jaar na de oorlog, als dirigent-pianist Wiktor samen met producer Irena door landelijk Polen trekt om een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap op te zetten en de blonde zangeres Zula ontmoet. Ondanks hun radicaal verschillende achtergrond en politieke overtuiging krijgen ze een relatie. Die komt echter zwaar onder druk te staan als Wiktor besluit naar het Westen te vluchten en Zula niet mee wil. Toch kunnen ze niet zonder elkaar en blijven ze elkaar zien in de jaren die volgen.

Pawlikowski won eerder dit jaar met deze film de regieprijs in Cannes en is opnieuw genomineerd voor een Oscar. Tomasz Kot (Wiktor) en vooral Joanna Kulig (Zula) zijn fantastische hoofdrolspelers. Kulig was eerder ook in Ida te zien in een kleine rol als zangeres (!), net als Agata Kulesza (Irina) die in Ida de rol van tante Wanda speelde. Cold War drijft verder op een geweldige soundtrack van Poolse folk afgewisseld met jazz, klassiek en rock-’n-roll. Mis ‘m niet!