Film Stars Don't Die in Liverpool

Ouder worden en aftakelen is geen pretje, zeker niet voor Hollywooddiva Gloria Grahame (Annette Bening), op drift geraakt in de marge van de showbizz, geplaagd door vervagende roem, teloorgang van jeugd en een afkalvende gezondheid

6 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Liefhebbers van Annette Bening (20th Century Women, American Beauty, The Kids Are All Right) kunnen hun hart weer ophalen bij deze stijlvolle biopic. Bening is in de huid gekropen van Gloria Grahame (1923 – 1981), een gevierd actrice, die ooit de tegenspeelster was van sterren als Humphrey Bogart en James Stewart. Ze vergaarde roem door haar interpretaties van onweerstaanbare femme fatale in films als The Big Heat (1953), In a Lonely Place (1950) en The Bad and The Beautiful (1952), waarvoor ze een Oscar in de wacht sleepte.

In de film zien we hoe Grahame ook na haar hoogtijdagen alles in het werk stelt om haar stijl en charme te behouden in het sjofele Liverpool in de late jaren 1970. In Londen heeft ze een paar jaar eerder de 30 jaar jongere acteur Peter Turner ontmoet, in de film onweerstaanbaar neergezet door Jamie Bell. Bij de eerste ontmoeting gaat Gloria meteen in vamp-modus en ze haalt Peter over een dansscène met hem te doen uit Saturday Night Fever. Het resultaat is een duizelingwekkende dance-off, opgezweept door de fysieke aantrekkingskracht tussen de twee; het begin van een hartstochtelijke affaire. Later, in een openhartig moment, bekent Gloria dat ze er al jaren van droomt de rol van Juliet te spelen op het podium van het Royal Shakespeare Theatre; een bekentenis die later in de film uitmondt in een emotioneel hoogtepunt.

De relatie houdt geen stand, maar de vriendschap blijft. Als Gloria, jaren na hun breuk, fysiek op instorten staat, doet ze een beroep op Peter, die zich over haar ontfermt. Wat we in de film niet te zien krijgen, is dat de pers zich na het overlijden van Grahame met overgave stort op de sappige details van haar privéleven; vier op de klippen gelopen huwelijken, een affaire met haar stiefzoon en alle schandalen daartussenin. De naam Turner verdwijnt van het toneel, tot hij in 1986 zijn memoires publiceert onder de titel ‘Film Stars Don’t Die in Liverpool’, de basis voor de gelijknamige film die de Schot Paul McGuigan maakte over de onwaarschijnlijke relatie tussen deze twee geliefden.

Film Stars Don’t Die in Liverpool is een liefdevol, ontroerend en krachtig verhaal over vriendschap, liefde en trouw.