Kursk

vanaf 6 december 2018

Drama gebaseerd op de ramp met de Koersk, de onzinkbaar gewaande Russische onderzeeër die op 12 augustus 2000 na een explosie naar de zeebodem zonk.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Aan boord van de onderzeeër weten 23 bemanningsleden zich in veiligheid te brengen in een onbeschadigd compartiment en zet commandant Mikhail Kalekov (Matthias Schoenaerts) alles op alles om hen te redden. Zonder de mogelijkheid tot communicatie met de buitenwereld moeten ze op de zeebodem wachten en hopen dat de Russische marine hen komt redden.

Op het vasteland doet Kalekovs zwangere echtgenote Tanya (Léa Seydoux) wanhopige pogingen om de autoriteiten zo ver te krijgen om buitenlandse hulp te accepteren, maar ze stuit daarbij op een muur van politiek stilzwijgen en Russische nationale trots. Ook de inspanningen van de Britse admiraal David Russell (Colin Firth) die zijn hulp aanbiedt lopen vast op geopolitieke barrières.

De Deense filmmaker Thomas Vinterberg – bekend geworden van het familiedrama Festen en, meer recent, het intense Jagten – kiest dit keer voor een rampenfilm, een spektakeldrama. Hij zet daarbij in op drie verhaallijnen tegelijk. De claustrofobische onderwaterspanning van de 23 opgesloten mariniers weet hij perfect te vatten. Léa Seydoux is sterk als vertegenwoordiging van de wanhopige familieleden aan wal (haar monoloog is indrukwekkend). Alleen Colin Firth als de Britse admiraal loopt wat verloren rond in het politieke deel.

De film is gebaseerd op het boek A Time to Die van Robert Moore.