Lean on Pete

Dit coming-of-agedrama is een portret van Charley, een 15-jarige jongen die zonder aanwezige ouders zijn weg moet zien te vinden. Hij vindt een baantje als manusje-van-alles bij een paardentrainer en sluit vriendschap met een afgedankt racepaard (genaamd Lean on Pete).

16 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De introverte tiener Charley kent weinig vastigheid. Zijn moeder is niet in beeld, zijn vader heeft al moeite genoeg zijn eigen leven op de rails te houden en is niet bepaald een toonbeeld van verantwoordelijkheid. Charley is vaak op zichzelf aangewezen. Hij gaat rennen, niet om te vluchten, maar om de onrust eruit te lopen. Op een van zijn tochten ontmoet hij de nukkige paardenmenner Del Montgomery (een groezelige Steve Buscemi) die hem een baantje aanbiedt. Samen met jockey Bonnie (Chloë Sevigny) reizen zij langs paardenraces in stoffige stadjes. Wanneer Charley hoort dat zijn lievelingspaard – genaamd Lean on Pete – is afgeschreven en verkocht zal worden, gaat er bij hem een knop om.

Dit zou een sentimenteel verhaal en melodramatisch tienerdrama kunnen worden over een eenzame jongen op zoek naar genegenheid, maar die kant gaat het niet op. Het is zeker aangrijpend en ontroerend, dat wel, maar in de handen van regisseur Andrew Haigh is het een intelligent, rauw en intiem drama geworden over de armoede van de Amerikaanse sociale onderklasse, over de hang naar geborgenheid en volwassen worden.  Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Willy Vlautin.

De Britse regisseur Andrew Haigh maakte eerder het subtiele 45 Years met Charlotte Rampling. Hij heeft duidelijk oog voor de intimiteit van menselijke relaties.

De hoofdrolspeler Charlie Plummer schittert en is ontwapenend in zijn jeugdige onschuld. Hij won op het festival van Venetië de Marcello Mastroianni Award, de prijs voor beste jonge acteur.