Niemand in de Stad

vanaf 4 oktober 2018

Coming-of-age drama over drie studenten van het Amsterdamse studentcorps in het niemandsland tussen jeugd en volwassenheid, die hun ideeën over vriendschap, liefde, identiteit en vader-zoon verhoudingen onder de loep moeten nemen. Openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

12 Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Drie Amsterdamse studenten staan op het punt de overstap te maken van het wilde, maar besloten wereldje van het studentcorps naar het ‘gewone’ volwassen leven. De rustige (voor corpsbegrippen dan) Philip is al jaren samen met zijn jeugdvriendinnetje, maar is ook niet ongevoelig voor een leuke medestudente. Dan is er de dichterlijke Jacob, de jongen van de stille wateren en diepe gronden. Tot slot is er Matt, de zorgeloze en mateloze levensgenieter, die gebroken heeft met zijn vader. Allemaal hebben ze in het niemandsland tussen jeugd en volwassenheid de ruimte om zichzelf te heruitvinden, maar juist in die overvloed aan mogelijke identiteiten is het lastig zoeken naar wie ze willen zijn.

De film wortelt stevig in het milieu van de studentensociëteit (wat kun je zoal doen met 23 borrelnootjes?), maar de kwesties waar de jongens mee te maken krijgen zijn meer universeel van aard. Wat wil je van de liefde: de rust en vanzelfsprekendheid van elkaars aandacht en gezelschap, of moet het knetteren van passie? Kan je in een vriendschap geheimen hebben voor elkaar, of wordt vriendschap juist gedefinieerd door elkaar door en door te kennen? Wat betekent de vader-zoon relatie voor de jongens?

Gelauwerd documentairemaker Michiel van Erp maakt zijn speelfilmdebuut, nadat hij een tijdje geleden de tv-serie Ramses maakte, zijn eerste uitstap naar fictie. Daarvoor kreeg hij lovende kritieken. Hij baseerde deze film op het gelijknamige boek van Philip Huff, die ook mee schreef aan het scenario. De drie jonge acteurs maken indruk met hun frisse en overtuigende karakters. Dit coming-of-age drama is gekozen als openingsfilm van het Nederlands Film Festival van dit jaar. Claire van Daal, programmeur van het NFF legt uit waarom: “Michiel van Erp laat opnieuw zien waar hij met zijn crew- en castleden allemaal toe in staat is. Met Niemand in de Stad maakt hij met een scherp oog en groot hart thema’s als vriendschap, loyaliteit, identiteit en de zoektocht die volwassen worden heet, invoelbaar voor diverse generaties kijkers. Het Nederlands Film Festival is trots om dit speelfilmdebuut te mogen verwelkomen op het festival.”