The Florida Project

Een oprecht en kleurrijk portret van de zesjarige Moonee die met haar moeder in een verlopen motel woont waar Willem Dafoe de manager is. Een blije film over een trieste wereld.

12 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In de schaduw van Disney World woont de jonge Halley met haar dochter. Ze doet haar best om de eindjes aan elkaar te knopen. Eens zaten de budgethotels in Florida vol met toeristen, nu wonen er ‘verborgen daklozen’, mensen zonder reguliere huisvesting, die elke dag vechten om te overleven. Dit gegeven leent zich uitstekend voor een sociaal-realistisch drama. Regisseur Sean Baker kiest echter voor een vrolijke aanpak. Hij vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een onschuldig kind. De cameraman doet er nog een schepje bovenop met het kleurgebruik, geschoten op 35mm film.  De montage is energiek, de toon bijna humoristisch.

De zomervakantie is net begonnen. Moonie en haar vriendjes struinen door de buurt, op zoek naar avontuur. Ze halen kattenkwaad uit en hebben de grootste pret. Door de ogen van de goedgebekte Moonie is de armoedige omgeving niet treurig: de strook aan goedkope motels en fastfoodketens is kleurrijk en avontuurlijk.

Acteur Willem Dafoe is als manager van het motelcomplex de rots in de branding. Weliswaar met moeite houdt hij de boel bij elkaar, gefrustreerd, rechtvaardig en liefdevol. Voor deze prestatie kreeg hij een Oscarnominatie.