The Party

Britse tragikomedie van Sally Potter (The Tango Lesson, Orlando) over een feestelijk diner dat volkomen ontspoort, nog voordat het eten op tafel staat. De sterke cast, waaronder Kristin Scott Thomas en Bruno Ganz, weet goed raad met de personages en de snedige oneliners.

12 Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Om haar politieke promotie te vieren heeft Janet wat vrienden uitgenodigd voor een diner. De feestvreugde slaat snel om wanneer oud zeer opspeelt en gastheer Bill begint met een aantal ontboezemingen. Dit is het startsein voor een opeenstapeling van pijnlijke onthullingen en confrontaties. Door de valse manier waarop de vrienden met elkaar omgaan verandert het feestje al snel in een schijnvertoning. De escalatie is compleet nog voordat het eten op tafel staat. De avond begon met champagne en eindigt met bloedvlekken op de vloer.

De film, in stemmig zwart-wit, speelt zich uitsluitend in en om het huis af en voelt daardoor als een toneelstuk. De cast is sterk, met Kristin Scott Thomas (Il y a longtemps que je t’aime) als Janet en Timothy Spall als haar man Bill (Mr. Turner), Patricia Clarkson en Bruno Ganz (Der Untergang) als bevriend echtpaar.

Sally Potter schreef het script in 2015, tijdens de verkiezingen geïnspireerd geraakt door gebrek aan politieke moed en ‘chronische onoprechtheid’.