Tulipani

Sprookjesachtige tragikomedie over een Zeeuwse boer die na de watersnoodramp van 1953 naar Zuid-Italië fietst om een nieuw bestaan op te bouwen. De nieuwe film van Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

12 Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De jonge boer Gauke (Gijs Naber) ontvlucht op de fiets het natte Nederland en komt na dagen aan in Zuid-Italië, waar hij uitgeput van zijn fiets valt en liefdevol opgevangen wordt door een plaatselijke ‘mamma’. Nadat hij door haar vakkundig opgelapt is met borden pasta, vestigt hij zich aan de rand van het dorp, waar het hem lukt om tulpen te kweken. Hij wordt een opvallende verschijning in het dorp, een levende legende – maar op een dag is hij verdwenen. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur (Giancarlo Giannini) te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurd is, wanneer een jonge vrouw uit Canada beweert de dochter van Gauke te zijn. Hij krijgt daarbij de hulp van een van de dorpsbewoners die als jongen met Gauke bevriend was.

Aanvankelijk was regisseur Marleen Gorris (in 1996 Oscar gewonnen voor haar film Antonia) met de film begonnen. Om gezondheidsredenen moest zij stoppen met draaien. Een jaar later nam Mike van Diem, die met zijn debuutfilm Karakter in 1998 een Oscar won, de regie over. Zijn meest recente film is De Surprise (2015).

Tulipani werd op locatie geschoten in Puglia, de hak van Italië.

‘Een oer-Hollandse film met Italiaans temperament, origineel en sprankelend’, aldus het Nederlands Film Festival die dit jaar Tulipani als openingsfilm vertoont.