Quo Vadis, Aida?

vanaf 1 juli 2021

Aangrijpend drama waarin de Bosnische filmmaker Jasmila Žbanić de aanloop naar de genocide in Srebrenica toont door de ogen van de Bosnische Aida, die op de Nederlandse VN-basis als tolk werkt.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Iedereen die de gebeurtenissen rond de genocide in Srebrenica heeft gevolgd, weet in grote lijnen wat daar in 1995 is gebeurd. Ruim 7000 mannen en jongens werden vermoord en een groot aantal vrouwen verkracht door Servische soldaten.

In deze zeer persoonlijke en krachtige film volgen we de Bosnische tolk Aida (Jasna Đuričić) die dit drama ziet aankomen en het probeert te verijdelen. Haar gezin behoort tot de duizenden burgers van de moslimenclave die een veilig onderkomen zoeken vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Daarbij rekenen zij op de bescherming van de VN-soldaten. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Aanvankelijk is Aida er zeker van dat de VN hen zal beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, verliest ze gaandeweg het vertrouwen in de VN-troepenmacht. Ze voelt zich verscheurd terwijl zij de Nederlandse bevelen moet vertalen voor de lokale bevolking. Ze krijgt in de gaten dat onmacht, onwil, overmacht, zwakheid, verraad en misleiding een grote rol spelen in dit conflict. Van dichtbij zien we haar ontsteltenis en angst, en haar creativiteit om invloed uit te oefenen. En daarbij probeert ze ook nog uit alle macht met de moed der wanhoop haar man en zonen te redden.

Quo Vadis, Aida?  werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.