Student Event: Raving Iran

Anoosh en Arash zijn techno-dj’s in Teheran. Onder de naam Blade & Beard organiseren ze illegale deep-house parties in de Iraanse woestijn. Het is een uiterst riskante bezigheid, want als de overheid hen betrapt, zullen de gevolgen enorm zijn. De twee leven echter voor hun muziek en doen van alles om een groter publiek te vinden.

De film zal worden ingeleid door Wijbrand Luth (bekend van de band L’Chaim). Hij heeft veel door Iran gereisd en spreekt vloeiend Farsi.

Na afloop draait een DJ in de  foyer van het Filmhuis.Koop nu een kaartje

Anoosh en Arash zijn techno-dj’s in Teheran. Onder de naam Blade & Beard organiseren ze illegale deep-house parties in de Iraanse woestijn, waar jongeren voor even aan het verstikkende toezicht van de moraalpolitie kunnen ontsnappen om te kunnen luisteren naar westerse muziek, dansen, drinken en genieten van de vrijheid. Het is een uiterst riskante bezigheid, want als ze worden betrapt zijn de gevolgen enorm. Maar de twee leven voor hun muziek en proberen van alles om een groter publiek te vinden. Groot is dan ook hun vreugde als ze worden uitgenodigd deel te nemen aan een techno-festival in Zürich, Zwitserland.

De Duitse filmmaakster Susanne Regina Meures raakte door een artikel over techno-parties in de woestijn gefascineerd door het onderwerp, bezocht het land vijf maal in anderhalf jaar en volgde de twee dj’s dicht op de huid. Ze filmde voor een deel met kleine camera’s en smartphones, en smokkelde de opnamen op geheugenkaartjes in haar beha het land uit. Hoewel we in Nederland dankzij de programma’s van Thomas Erdbrink al meer weten over het alledaagse leven in Iran (‘niks mag, alles kan’) geeft haar film toch een ontluisterend beeld van een land waarin de jonge generatie snakt naar een vrijer bestaan.