Scarlet Street - Femme Fatale in Film Noir

20 november klassieker

met inleiding door filmkenner Barbara Timmers van Galerie Barbette, die al jaren gefascineerd is door het fenomeen ‘femme fatale’.

Film noir met elementen van een zwarte komedie over een bankbediende die zich voordoet als rijke kunstenaar om een vrouw te imponeren. Hij weet niet dat ze alleen zijn geld wil en zijn leven een fatale wending zal geven.Koop nu een kaartje

De tweede film in de reeks klassieke films noirs, Scarlet Street, is een misdaaddrama met elementen van een zwarte komedie. Net als Gilda begint het verhaal met een redding van de hoofdpersoon ’s avonds op straat. Chris Cross is een oudere bankbediende die getuige is van een aanranding wanneer hij na een feestavondje alleen naar huis loopt. Hij redt het slachtoffer, Kitty, en wordt verliefd op haar. Om  haar te imponeren, doet hij zich voor als een rijke kunstenaar. Op haar beurt, doet zij of ze verliefd op hem is, terwijl ze – samen met haar vriend – van zijn rijkdom wil profiteren. Zo lokt ieder bedrog ander bedrog uit, want Chris steelt geld op zijn werk om tegenover Kitty niet door de mand te vallen. De schilderijen die hij in zijn vrije tijd maakt, verkoopt zij intussen voor veel geld en onder haar eigen naam aan kunstliefhebbers. Chris ziet een mooie toekomst samen met Kitty, maar dan moet hij eerst van zijn echtgenote af zien te komen.

Scarlet Street vertelt zo het verhaal van een typische film noir ‘held’: een eenzame man die met een femme fatale het slechte pad kiest in een wereld waar niets is wat het lijkt, hetgeen benadrukt wordt door de belichting en cameravoering. In deze film zijn duidelijk invloeden van het Duitse expressionisme uit de jaren twintig te herkennen. De locaties zijn een afspiegeling van de emoties van de personages en de sfeer van het verhaal: kil, leeg, duister en vervreemdend. Dat is niet zo verwonderlijk, want Scarlet Street is geregisseerd door Fritz Lang (Metropolis, M, Eine Stadt sucht seine Mörder) die na Hitlers machtsovername via Frankrijk naar de Verenigde Staten vluchtte, waar hij ruim twintig films maakte.

Filmkenner Barbara Timmer van Galerie Barbette is al jaren gefascineerd door het fenomeen ‘femme fatale’. Zij zal de film inleiden.