Schapenheld

één week vanaf 28 maart 2019

Schaapherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

Het ambacht van schaapsherder mag dan inmiddels op de lijst immaterieel cultureel erfgoed staan, het leven van de idealistische, grofgebekte schaapsherder Stijn is niet makkelijk. Zo’n tien jaar geleden leerde filmmaker Ton van Zantvoort hem kennen als een opgewekte, relaxte man. Stijn is een van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapsherders. Met zijn schapen en drie trouwe honden doorkruist hij natuurgebieden en landerijen, waarbij de grazende kudde het land op milieuvriendelijke wijze bewerkt. Maar van de romantiek en rust die we associëren met het eeuwenoude beroep van herder is anno nu weinig overgebleven. Aanbestedingen worden steeds ingewikkelder en opdrachten lastiger binnen te halen, omdat grote bedrijven, goedkope Oost-Europese herders en slimme machines het qua kosten makkelijk van Stijn winnen. ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Met de camera in zijn kielzog zwerft de herder door prachtige Nederlands landschappen, vol passie vertellend over zijn eeuwenoude beroep en de inventieve keuzes die hij maakt om overeind te blijven. Terwijl hij er alles aan doet om zijn bedrijf draaiende te houden, legt diezelfde camera ook vast hoe hij door aanhoudende stress verandert in een verbitterde man met een kort lontje. Prachtige natuurplaatjes, opnames van Stijns aangenaam chaotische gezinsleven en allerhande tragikomische conflictsituaties wisselen elkaar af.