So Long, My Son

5, 6 en 9 oktober, alleen deze week

Wat betekent 30 jaar eenkindpolitiek voor ouders die hun zoon verliezen, tegen de achtergrond van een samenleving die aan ingrijpende verandering onderhevig is.

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op 1 oktober is het zeventig jaar geleden dat de communisten de macht grepen in China. De partij heeft vanaf dat moment een groot stempel gedrukt op hoe de bevolking leeft. Omdat de partij bang was voor economische problemen en hongersnood, besloot ze in 1979 de eenkindpolitiek in te voeren.

 

Dit vormt de achtergrond die regisseur Wang Xiaoshuai (prijswinnaar op de Berlinale met Beijing Bicycleen In Love We Trust) koos voor zijn film So Long, My Son. Daarin laat hij de tragedie zien als het enige kind van het echtpaar Yaojun Liu (Wang Jingchun) en Liyun Wang (Yong Mei) overlijdt. Beide acteurs kregen hiervoor een Zilveren Beer. Nadat hun zoon Xingxing verdronken is, besluiten ze naar de andere kant van het land te vluchten, ver weg van de herinnering. Ze proberen hun zoon te ‘vervangen’, hoewel dat verboden is.

Veranderend China

So Long, My Sonbeslaat dertig jaar en in deze tijdspanne verandert er veel in China, maar niet de hoofdpersonen en hun problemen. De communistische partij schuift steeds verder op in de richting van het liberalisme, zonder de teugels te veel te laten vieren. Arbeiders worden vastgoedmagnaten, mensen krijgen meer te besteden. Niet iedereen is daar blij mee en een deel van de bevolking verlangt terug naar de ‘goeie ouwe’ tijd. Naast het persoonlijke verhaal van het echtpaar zijn de politiek gevoelige veranderingen in de samenleving tussen de regels door te lezen in de film.