Solaris (Solyaris) (retrospectief Andrej Tarkovski)

Maandag 21 oktober

Legendarische, meditatieve sciencefictionfilm over een psycholoog in een ruimtestation dat om de geheimzinnige planeet Solaris draait. Daar gebeuren vreemde dingen, veroorzaakt door de planeet zelf. Naar een boek van Stanislaw Lem.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Solarisi s een legendarische klassieker van de Russische filmmaker Andrej Tarkovski uit 1972, gebaseerd op een roman van de Poolse sciencefictionschrijver Stanislaw Lem. ‘Sciencefiction’ is niet helemaal het goede label voor dit hypnotiserende, complexe en zinnenprikkelende werk dat eerder morele thema’s aansnijdt dan een wetenschappelijk verantwoorde toekomstvisie laat zien.

Het verhaal gaat over de bemanning van een ruimtestation dat al enige tijd de mysterieuze planeet Solaris observeert. Het onderzoek is echter vastgelopen, en psycholoog Kris moet uitzoeken wat er aan de hand is. Bij aankomst treft hij het ruimtestation in chaos aan, en de twee overgebleven onderzoekers zijn niet bereid hem te helpen. De planeet blijkt een hoger bewustzijn te hebben, dat in staat is om gedachten te lezen en herinneringen te materialiseren. Ook Kris krijgt ermee te maken, en wordt voor een fundamentele keuze gesteld.

Bij uitbreng werd Solaris wel gezien als de Russische tegenhanger van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey(1968), waarmee de film wel overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen heeft. Tarkovski neemt uitgebreid de tijd om te mediteren over de aard en realiteit van de menselijke persoonlijkheid, en stelt allerlei filosofische vragen die nog wel even in je hoofd blijven hangen.