Movies that Matter: Tamara

MTM_Ontour_liggend

eenmalig 11 januari

Gedramatiseerd levensverhaal van Teo, succesvol advocaat en rechtenprofessor aan de universiteit van Caracas, die rond zijn veertigste een geslachtsoperatie onderging en als Tamara een zeer bekend activiste werd voor de LGBTI-gemeenschap in Venezuela en daarbuiten.Koop nu een kaartje

Onlangs kreeg de Chileense transgenderfilm Una mujer fantástica (in Lumen te zien van 5 – 11 oktober 2017) een fantastisch onthaal in de Nederlandse bioscopen, nadat de film eerder dit jaar in Berlijn een Zilveren Beer won voor het script. Maar het was niet de eerste Zuid-Amerikaanse film met een transgender als hoofdpersoon. Die eer is voor de Venezolaanse film Tamara. Deze vertelt het gedramatiseerde levensverhaal van Teo, succesvol advocaat en rechtenprofessor aan de universiteit in Caracas, die rond zijn veertigste een geslachtsoperatie onderging, als Tamara een bekend activiste werd voor de LGBTI-gemeenschap in Venezuela (en daarbuiten) en in 2015 zelfs tot parlementslid werd gekozen.

Aan het begin van de film komt Teo net uit Parijs, waar hij zes jaar lang rechten heeft gestudeerd. Daar kon hij in alle vrijheid zijn zoals hij zich voelde: een vrouw in een mannenlichaam. Door omstandigheden blijft hij in Venezuela, past zich aan aan de sociale conventies, trouwt een mooie vrouw en wordt vader van twee kinderen. Maar zijn onderdrukte gevoelens blijven aan hem knagen en jaren later besluit hij alsnog te veranderen in wie hij eigenlijk wil zijn. Tamara laat de dagelijkse strijd die Teo voert met sociale taboes, maar ook zijn innerlijke conflicten, goed uitkomen. In Luis Fernandez heeft de film een overtuigende hoofdrolspeler.

Te gast: De Braziliaanse Ana Paula Lima was tijdens de afgelopen Pride het gezicht van de transgendergemeenschap. Ze werd geboren in Sao Paulo dat ze echter op haar twintigste ontvluchtte. Voor haar als transgender was een leven in haar vaderland opbouwen onmogelijk. In Nederland is zij een enthousiaste activiste voor alle transgenders.