Tesnota

één week vanaf 29 november 2018

Wanneer haar broer en zijn verloofde worden ontvoerd, wordt de joodse Ilana geconfronteerd met het antisemitisme van haar islamitische vrienden. Het verhaal speelt ten tijde van de Tsjetsjeense oorlog; de beklemmende sfeer wordt versterkt door de 4:3 beeldverhouding.

16


Koop nu een kaartje

Tesnota is gefilmd in een 4:3 beeldverhouding en dat past precies bij de beklemming die van de film uitgaat. Het verhaal speelt in het Russische Naltsjik, in de regio Kabardië-Balkarië (bij Georgië) ten tijde van de Tsjetsjeense Oorlog.

In de hoofdrollen zien we de Joodse Ilana en haar gezin. Ze werkt in de garage van haar vader en doet verder waar ze zelf zin in heeft. Ze rookt stiekem en ze heeft een islamitisch Kabardisch vriendje, Zalim.

De verhoudingen binnen het gezin worden pas echt op de proef gesteld wanneer zoon David en zijn verloofde na een feestje ontvoerd worden. Als het losgeld wordt verzameld, blijkt wie hun echte vrienden zijn en wie niet. De Joodse gemeenschap heeft niet voldoende geld (of heeft het er niet voor over) om het benodigde bedrag bijeen te brengen en eigenbelang komt om de hoek kijken. Een garage is te koop, maar liefde niet. Uiteindelijk besluit het gezin verder te trekken, mede onder invloed van het antisemitisme.

Puntje van controverse is de keuze van regisseur Balagov om de vrienden van Zalim te laten kijken naar videobanden met jihadistische propaganda en een onthoofding. Ilana reageert hier furieus op, wat de vrienden verbaast. Ze weten dan ook niet dat zij Joods is. Rond 2000 vormde fundamentalisme een uitweg voor de deprimerende omstandigheden in onder meer Naltsjik, net zoals drugsgebruik