The Cleaners

één week vanaf 14 juni 2018

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele film over hoe de sociale media de wereld aan het stukmaken is.

16 Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Negeer, verwijder… Zo wordt onze Facebook-tijdlijn bepaald. Censuur: we houden er niet van. We moeten alles kunnen zien en alles kunnen lezen. We leven niet in een dictatuur of een andere autoritaire samenleving waarin een enkeling of een partij bepaalt wat we wel en niet mogen zien. Als dat wel zo was, zou elke vezel in ons lichaam zich daartegen verzetten. Is het dan niet raar dat we dit wel toestaan bij een medium dat ons leven, althans de levens van een vrij grote groep, van minuut tot minuut tracht te beïnvloeden? Waar men open communicatie predikt? Heb je je ooit afgevraagd waarom een bepaalde afbeelding opeens verdwenen is, terwijl je die zo leuk vond en graag wilde delen? Negeer, verwijder…. Dat is de mantra van Facebook.

Internetgiganten

En wie bepaalt dan wat wel en niet mag op dit medium? Een lief alledaags meisje op de Filipijnen, of die Filipino die iedere moeder als schoonzoon zou wensen. Mensen die vanuit hun cultuur waken over wat wij mogen zien. En ze zijn streng. Je mag maar drie fouten maken, daarna lig je eruit. Je begrijpt dat niet iedereen op een onthoofding zit te wachten: verwijder. Maar wat valt er onder satire? Daar wordt aan de andere kant van de wereld toch anders over gedacht: verwijder.

The Cleaners volgt deze Filipino’s en laat ons kennismaken met hun overwegingen. Ook (ex-)medewerkers van Facebook en Google geven hun mening. Een onverwachte, onthutsende en onthullende kijk achter de schermen van de internetgiganten. Je kunt maar beter snel wennen aan de nieuwe censuur.