The Feminister (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 10 oktober 2019

Warm portret van Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, die bekendstaat om haar feministische beleid. Ze erkent Palestina, bekritiseert Saudi-Arabië en bemachtigt een plek in de VN-Veiligheidsraad. De prijs: dagelijkse bedreigingen en ziek door chronische stress.

Gastspreker: Anne-Floor DekkerKoop nu een kaartje

In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan zet ze vrouwenrechten op de agenda.

De filmmakers volgen haar vier jaar lang. Vanaf de eerste dag van haar termijn tonen ze hoe deze strijdlustige vrouw haar plek verovert op het wereldtoneel. Ze oogst veel lof voor haar politieke ideeën, maar krijgt ook veel weerstand te verduren. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt geen vrienden met Israël wanneer ze Palestina erkent, en ze bekritiseert Saudi-Arabië. Ondertussen speelt ze in het geheim een belangrijke rol als onderhandelaar tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en doet ze haar best om voor Zweden een plek te veroveren in de VN-Veiligheidsraad. Dit alles trekt een zware wissel op haar gezondheid. Ze houdt van haar betekenisvolle baan, maar de chronische stress maakt haar ziek. Ze krijgt een schildklier- en auto-immuunziekte. De daarbij behorende kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn maken het werk niet gemakkelijker.

In de film zien we Wallström tijdens haar werk, in nieuwsflitsen, bij haar thuis en op social media, mooi vormgegeven door de projectie van telefoons over het filmbeeld.

Gastspreker: Anne-Floor Dekker (programmamanager Gender, Vrede en Veiligheid bij WO=MEN)