The Last Male on Earth

Donderdag 24 en maandag 28 oktober

Documentaire over de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, zijn verzorgers en bodyguards, de toesnellende toeristen en journalisten en de pogingen om de soort te behouden. Een feest voor het oog, ontroerend én humoristisch en stemmend tot nadenken.

Angst


Koop nu een kaartje

In 2018 overleed in Kenia de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, Sudan genaamd. In de jaren voor zijn dood was hij allesbehalve alleen. Hij werd dag en nacht bewaakt door gewapende rangers en liefdevol gevoerd en geaaid door zijn vaste verzorgers. Journalisten en toeristen van over de hele wereld kwamen langs om nog een glimp van hem op te vangen. En nog altijd zijn wetenschappers vastbesloten om zijn soort te laten voortbestaan met het sperma dat nog minstens drieduizend jaar ligt opgeslagen in Europese stikstoftanks.  

Al die mensen en de majestueuze neushoorn zien we in de documentaire The Last Male on Earth, waarin de dagen tot zijn onvermijdelijke einde worden afgeteld. Wat begint als een mooi in beeld gebrachte liefdevolle registratie vol humor van een uitstervend ras, verandert gaandeweg in de onuitgesproken vraag of het hier inderdaad alleen om dierenliefde en biodiversiteit gaat of vooral om een miljoenenindustrie. De film zet zo onverwacht meer aan tot denken dan je van tevoren zou vermoeden. 

Onlangs was in het nieuws dat het gelukt is om eicellen van de twee nog in leven zijnde vrouwtjes te bevruchten. Zuidelijke neushoorns dragen deze bevruchte eieren, aangezien de twee dames zelf hiertoe niet in staat zijn. We wachten nu op het goede nieuws van een geboorte! 

The Last Male on Earth is de eerste lange documentaire van de Delftse regisseur Floor van der Meulen (Paradijsbestormers, 9 days: From My Window in Aleppo). Eerder werkte ze mee aan Kort Delfts, het avondvullendprogramma in Lumen met werk van Delftse filmmakers.  

Foor van der Meulen is bij de vertoning aanwezig en na afloop beschikbaar voor vragen.