Billy Wilder Retrospectief: The Lost Weekend

16 en 17 september

Vóór regisseur Billy Wilder had niemand alcoholisme zo onbarmhartig in beeld durven brengen als in The Lost Weekend. De film is onderdeel van een kort retrospectief van de legendarische Hollywoodregisseur

Winnaar van de Grand Prix op het allereerste Filmfestival van Cannes en vier Oscars en daarmee de grote winnaar van 1946.

AL


Koop nu een kaartje

In de opening van The Lost Weekend (1945) beweegt de camera over een New Yorks appartementengebouw en zoomt in op een appartement waar aan een touw een fles whisky buiten hangt. Alcoholist Don doet alles om aan drank te komen, ondanks de ‘bewaking’ door zijn broer en vriendin. Het personage dat Billy Wilder en zijn vaste schrijfpartner Charles Brackett creëerden is zo verslaafd en daarom zo onsympathiek, dat enkele acteurs voor de rol bedankten. Ray Milland liet de rol niet lopen en won een Oscar voor zijn realistische portret. De Amerikaanse drankindustrie vond de film zodanig bedreigend, dat ze Paramount geld bood om de film niet uit te brengen. Dat Paramount hier na lang nadenken niet op inging legde het bedrijf geen windeieren. The Lost Weekend won vier Oscars: naast die voor Milland, voor beste film, beste regisseur en beste scenario. 

Winnaar van de Grand Prix op het allereerste Filmfestival van Cannes en vier Oscars en daarmee de grote winnaar van 1946.