The Nile Hilton Incident

In het Caïro van vlak voor de Egyptische revolutie in 2011 krijgt een doorsnee corruptie politierechercheur een moordzaak toegewezen, waarin het spoor leidt naar de Egyptische machtselite. Sfeerrijke neo noir, een spannende thriller én commentaar op het Egypte onder Mubarak in de dageraad van de arabische lente.

12 Geweld Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op een nacht krijgt de Egyptische politierechercheur Noredin een moordzaak toegewezen: het lijk van een zangeres is gevonden in het Nile Hilton hotel. Hij is een doorsnee corrupte politieman in het Caïro van vlak voor de Egyptische revolutie in 2011. Door kleine criminelen af te persen en met steekpenningen van straathandelaren en huisjesmelkers vult hij zijn salaris aan. In een maatschappij op de rand van de afgrond houdt hij zich staande met drank en drugs. Aanvankelijk lijkt het om een crime passionel te gaan, maar al snel leidt het spoor naar de Egyptische machtselite. Het verhaal is losjes gebaseerd op een moord op een popzangers uit 2008.

Deze sfeerrijke neo noir, een spannende thriller met politieke aspecten, gefilmd in de onderbuik van de stad, werd op het Sundance filmfestival bekroond met de Grote Juryprijs. De zwijgzame en ondoorgrondelijke held, zelf niet bepaald zuiver op de graat, wordt sympathiek door zijn bijna onmogelijke strijd tegen het establishment en allerlei niet te doorziene krachten en effecten. Verwacht een plot met vele wendingen in een hoog tempo, en krijg en passant een grimmige kijk op hoe corruptie en moreel verval in alle lagen van de maatschappij doorwerken. Door het slot te plaatsen op de dag dat de revolutie (die tot het afzetten van Mubarak zou leiden) begon, geeft regisseur Tarik Saleh bijtend commentaar op het Mubarak-tijdperk. Oorspronkelijk zou de film in Egypte geschoten worden, maar de productie werd door de autoriteiten stil gelegd en voltooid in Casablanca.