The Wild Pear Tree

Vanaf 30 mei 2019

De nieuwe film van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceyland is een lange epische karakterstudie van een jonge schrijver en zijn pogingen om zijn debuutroman uitgegeven te krijgen. Visueel een lust voor het oog gaat The Wild Pear Tree over het gevecht tegen de zinloosheid van het bestaan.

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Sinan is een jonge twintiger, pas afgestudeerd als leraar, maar in zijn gedachten schrijver van het soort boeken ‘dat zich niet in één of twee zinnen laat beschrijven’. Geldgebrek drijft hem terug naar zijn geboortedorp en de confrontatie met zijn gokverslaafde vader en zijn vroegere vrienden, aan wie hij zich intellectueel superieur waant.

Een groot deel van The Wild Pear Tree gaat over Sinans pogingen om zijn debuut uitgegeven te krijgen, maar door zijn laatdunkende opmerkingen jaagt hij iedereen tegen zich in het harnas. In een cruciale scène benadert hij een beroemde schrijver in een boekwinkel met het verzoek om tips, om hem vervolgens alleen maar te vertellen dat hij een sell-out is.

De nieuwe film van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan gaat over het gevecht tegen de zinloosheid van het bestaan, en over het accepteren van de werkelijkheid dat de torenhoge ambities van onze jeugd niet waargemaakt kunnen worden. Ceylan is daarbij onmiskenbaar beïnvloed door het mild weemoedige werk van Anton Tsjechov. Die weemoed, dat verlangen naar een luisterrijk verleden, zit al in de locatie. Sinans dorp ligt in de schaduw van Çanakkale, de stad die het dichtst bij het oude Troje ligt en de plek waar vijftien jaar geleden de actiefilm Troy werd opgenomen. Het reuzenpaard uit die Hollywoodfilm, nu een van de toeristische attracties van de stad, speelt een terloopse rol in de film. Gefilmd in prachtige breedbeeldcomposities die een fascinerend spel spelen met kleuren, is het lange en epische The Wild Pear Tree een lust voor het oog.