Themaprogramma 'Architectuur en conflicten'

We leven in een tijd waarin zich op vele plaatsen in de wereld militaire conflicten afspelen. Half verwoeste steden in oorlogsgebieden, tentenkampen waarin vluchtelingen worden opgevangen: door het digitale tijdperk zijn beelden hiervan alom vertegenwoordigd. Dergelijke gebieden hebben een tijdelijk karakter.Koop nu een kaartje

Begin november vindt op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een internationale conferentie plaats waarin de rol van architectuur bij het ontstaan en vormgeven van dit soort tijdelijke gebieden met een tijdelijke architectuur wordt onderzocht. Samen met de organisatoren van deze conferentie organiseert Lumen een kort programma met experimentele films die aansluiten bij dit thema.

  • Sunstone (Filipa César en Louis Henderson, Portugal, 2018, 35 min.) onderzoekt hoe vuurtorens vroeger een rol speelden bij het leiden van zowel marineschepen als koopvaardijschepen en hoe deze rol nu is overgenomen door satellietsystemen zoals gps.
  • In Sirenomelia(Emilija Škarnulytė, Litouwen, 2017, 12 min.) neemt een mythologisch ‘posthuman’ wezen ons mee op een reis naar een duikbootbasis boven de poolcirkel die nog stamt uit de tijd van de Koude Oorlog.
  • Julian Charrière’s film Irooljrilik (2016, 21 min.) toont de vervallen architectuur en de scheepswrakken bij het atol Bikini als gevolg van de daar gehouden atoomproeven. Door het ontbreken van uitleg over individuele gebouwen of scheepswrakken ontstaat het beeld van een Atlantis of een verloren beschaving.

Het programma wordt ingeleid door Ilona Jurkonytė, de curator. De inleiding is in het Engels en de films zijn Engels ondertiteld.