They Shall Not Grow Old (3D)

Bijzondere 3D-documentaire over de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van Engelse militairen, met originele filmbeelden in zwart-wit en kleur en verhalen van veteranen.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Bijzondere 3D-documentaire over de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van Engelse militairen, met originele filmbeelden en verhalen van veteranen. De oude beelden uit het Britse Imperial War Museum zijn door regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings) gerestaureerd en ingekleurd, waardoor They Shall Not Grow Old eruitziet alsof de film onlangs is opgenomen. Met de hulp van liplezers is achterhaald wat de mannen in beeld zeggen, en hun teksten zijn ingesproken voor deze film. Bovendien heeft Jackson achtergrondgeluiden toegevoegd, bijvoorbeeld van kanonnen en bommen.

De film begint met de rekrutering van de jonge mannen, vaak nog jongens. De oorlog lijkt hun een groot avontuur dat maar een paar maanden zal duren. We horen en zien hoe ze worden getraind, welke uitrusting ze krijgen, wat ze eten, hoe ze per boot naar Frankrijk worden vervoerd en naar het slagveld marcheren. Tot ze het oorlogsgebied bereiken zijn de beelden zwart-wit, evenals de shots aan het einde van de film als de overlevenden na de oorlog naar Engeland terugkeren om hun levens weer op te pakken.

Alle filmbeelden in het oorlogsgebied zijn in kleur en worden begeleid door de verhalen van de veteranen die tientallen jaren geleden zijn opgenomen. We zien het leven in de loopgraven, de gewonden, de doden, de geintjes en de verbroedering met de krijgsgevangen Duitsers. Niet alles kon toentertijd worden gefilmd, dus de oorlogshandelingen worden in beeld gebracht met tekeningen.

Peter Jackson werkte drie jaar aan het bewerken van de oude beelden met de nieuwste technieken om de ervaringen van de soldaten een eeuw geleden – die net als zijn eigen grootvader in Frankrijk vochten – dicht bij het moderne publiek, bij ons, te brengen.