Tintoretto: A Rebel in Venice (Arts in Cinema)

Zondag 12 mei 2019

Deze documentaire vertelt het verhaal van de Italiaanse schilder Tintoretto van begin tot eind in de inspirerende en uitdagende stad Venetië.

De ochtendvoorstelling is alleen te bezoeken in combinatie met een heerlijk ontbijt. Er zijn daarvoor slechts 30 kaarten à € 15,50 beschikbaar en er kan niet gereserveerd worden (kaarten te koop via de website en in voorverkoop aan de kassa). Vanaf 09:30 uur staat het ontbijt klaar en de film begint om 10:30 uur.Koop nu een kaartje

Een zinderende documentaire over leven en werk van een van de meest originele kunstenaars die de schilderkunst heeft gekend en de laatste grote kunstenaar die de Italiaanse Renaissance voortbracht: Tintoretto (Jacopo Robusti, 1518-1594). De film werd gemaakt ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van deze ‘rebel van Venetië’.

De Britse regisseur en kunstenaar Peter Greenaway onderzoekt de rivaliteit tussen de belangrijkste Venetiaanse kunstenaars van de zestiende eeuw, Tintoretto, Titiaan en Veronese, en leidt ons door Venetië aan de hand van leven en werk van Tintoretto (wiens naam ‘het ververtje’ betekent). Het werk dat hem beroemd maakte, Het wonder van de heilige Marcus(1548), bevindt zich in de Gallerie dell’Accademia in Venetië en is typerend voor het maniërisme. Naast een uitvoerige blik op deze en andere bijzondere werken krijgt de kijker inzicht in de verwoestende invloed van de pest op de stad en de Venetiaanse kunst.