Transit

twee weken vanaf 11 oktober 2018

Ongewoon anti-historisch drama met hoogst actuele lading over een Duitse vluchteling in bezet Frankrijk, die in Marseille de identiteit van een overleden schrijver aanneemt om het land te kunnen verlaten, maar verliefd wordt op de vrouw van de schrijver die nog steeds op haar man wacht.

16 Angst


Koop nu een kaartje

De Duitse cinema was op het Filmfestival van Berlijn eerder dit jaar niet alleen in de nevenprogramma’s, maar ook in de competitie buitengewoon sterk vertegenwoordigd met maar liefst vier films die goed ontvangen werden. Twee daarvan zijn inmiddels in Nederland uitgebracht, en in oktober in Lumen te zien: Transit, de nieuwe film van Christian Petzold, en 3 Tage in Quiberon, over de beroemde actrice Romy Schneider.  

In Transit is de Duitse vluchteling Georg in Frankrijk op de vlucht voor een oprukkende vijand die zuiveringen laat uitvoeren. Net op tijd ontsnapt uit Parijs belandt hij in een zonovergoten maar door vluchtelingen overspoeld Marseille. Om aan een transitvisum te komen neemt hij de identiteit aan van een door zelfmoord omgekomen schrijver, niet wetende dat diens vrouw Marie daar nog steeds naar hem zoekt… en al gauw zijn pad zal kruisen.  

In zijn misschien wel meest ambitieuze film tot nu toe legt Petzold (die we in Nederland nog kennen van het DDR-drama Barbara en het relaas van een jonge vrouw vlak na WO II, Phoenix) een verband tussen WO II en de hedendaagse opkomst van neonazisme en antivluchtelingsentimenten. Het verhaal is een bewerking van de roman Transit Visa uit 1944, geschreven door de joodse kampoverleefster Anna Seghers en gebaseerd op haar eigen ervaringen in het door de nazi’s bezette Frankrijk. Maar Petzold maakte er een eigentijdse bewerking van, met hedendaagse beelden maar zonder moderne communicatiemiddelen. Omdat er verder niets wordt uitgelegd en ook de achtergronden van Georg niet uit de doeken worden gedaan werkt dat in het begin enigszins bevreemdend, maar het went snel door de fantastische acteurs en de voice-over die het doen en laten van Georg becommentarieert.  

De rol van Georg wordt mooi ingetogen gespeeld door Franz Rogowski, die we in de filmreeks Deutsches Kino eerder zagen als de verlegen masseur in Love Steaks en in Victoria. Ook de andere akteurs in Transit zagen we eerder: zo speelde Paula Beer (Marie) in het WO I drama Frantz en debuteerde ze als het meisje die in Oost-Pruisen een Russische soldaat verbergt in Poll; Godehard Giese (arts Richard) zat in Liebmann en in Im Sommer wohnt er unten, en Justus von Dohnányi (de dirigent) was eerder de huisvader met midlifecrisis in Der Hund begraben.