Una

15 – 20 september

Intrigerend en gedurfd psychologisch drama over een jonge vrouw die als tienermeisje een seksuele relatie had met een volwassen man, die daarvoor in de gevangenis belandde. Vijftien jaar later gaat ze de confrontatie met hem aan, op zoek naar antwoorden.Koop nu een kaartje

Het onderwerp van Una is gevoelig en actueel: een dertienjarig meisje heeft een gepassioneerde affaire met haar veel oudere buurman. Dat kan niet goed aflopen.

De film begint vijftien jaar later. De man probeert het verleden te vergeten. Hij heeft zijn straf uitgezeten en onder een andere naam een nieuw leven opgebouwd. Hij heeft een relatie en geniet aanzien op zijn werk. De vrouw is getraumatiseerd en emotioneel beschadigd. Na al die jaren gaat ze op zoek naar haar vroegere buurman – en naar antwoorden. Het verleden laat haar niet los. Wat is er eigenlijk precies gebeurd? Wat voelde hij voor haar?

Rooney Mara (Carol, Lion, Song to Song) speelt op knappe wijze de jonge vrouw Una, die moeiteloos schakelt tussen de verschillende emoties. Ben Mendelsohn (Starred Up, Slow West) overtuigt als Ray, die begrip vraagt voor zijn kant van het verhaal.

Una is het filmdebuut van theaterregisseur Benedict Andrews. Hij baseerde het verhaal op David Harrowers toneelstuk Blackbird. De film speelt zich grotendeels af in afgesloten ruimtes – een bedrijfskantine, een magazijn – waar Una en Ray in lange, sterke dialogen om elkaar heen draaien. Dit versterkt het toneelmatige karakter, terwijl de flashbacks juist voornamelijk buiten zijn opgenomen.

Una stelt niet alleen vragen aan Ray. Het is alsof de film ook vragen aan de kijker stelt. Wat was die complexe verhouding precies? Was het misbruik of uitlokking? Ging het om echte gevoelens in deze verboden liefde? Zijn het de hysterische reacties van de omgeving die een trauma veroorzaken? De film wil de verschillende standpunten aannemelijk maken. En laat ons daardoor met een ongemakkelijk gevoel van twijfel achter.