Unlimited Space: Alien

dinsdag 19 juni 2018

Deze oorspronkelijke Alien van Ridley Scott uit 1979 is één van de beste sciencefictionfilms ooit en een mijlpaal in het horrorgenre. Nog altijd even spannend. Een ruimteschip pikt een ongenode gast op die groeit in het menselijk lichaam. De bemanning moeten niet alleen zichzelf redden, maar het gehele menselijke ras. Won de Oscar voor de beste speciale effecten. Met inleiding door TU-Delft.

12 Geweld Angst


Koop nu een kaartje

In 1979, toen het sciencefiction genre hot topic was door de komst van Star Wars, regisseerde de toen nog onervaren filmmaker Ridley Scott de bloedstollende en angstaanjagende horror/sciencefiction Alien, die nog steeds behoort tot één van de spannendste films ooit gezien.

In Alien gaat het om de bemanningsleden van het ruimteschip Nostromo en hun confrontatie met een onbekend ras. Op een afgelegen planeet vinden zij een parasiet die één van de bemanningsleden aanvalt en iets in zijn keel legt. Het heeft niet lang nodig voordat Kane (John Hurt) een afgrijselijk wezen produceert dat zich door zijn borstkas boort en uitgroeit tot een angstaanjagend beest dat maar één doel voor ogen heeft. De bemanningsleden van de Nostromo zijn ten dode opgeschreven en het enige wat ze kunnen doen is proberen om de ongewenste bezoeker uit te schakelen in een zenuwslopende en claustrofobische klopjacht aan boord het schip.

Maar het beest, dat soms uit het niets opduikt en pas in de slotfase van de film een hoofdrol opeist, is niet het enige gevaar waar Ripley (Sigourney Weaver) en haar kapitein Dallas (Tom Skeritt) mee te maken krijgen. Omdat het nog niet eerder waargenomen wezen van waarde kan zijn voor De Firma, krijgt de androïde Ash (Ian Holm) de opdracht om het buitenaardse wezen te isoleren en mee terug te nemen naar de thuisbasis op Aarde. Maar als hij lucht krijgt van de plannen van zijn teamleden om het gedrocht te vermoorden, keert hij zich tegen hen om zijn snode plannen te kunnen uitvoeren.

De kracht van Alien is de geweldige opbouw en de spanning. In de openingsfase is er weinig te beleven totdat de Xenomorf aan boord de Nostromo is. De bemanningsleden worden één voor één het slachtoffer van het slijmerige beest dat zich in de nauwe ventilatieschachten en verschillende niveaus van het schip verstopt. De scènes houden je op het puntje van je stoel. De bloederige scènes worden expliciet in beeld gebracht terwijl de speciale effecten voor een film uit 1979 van uitstekende kwaliteit zijn. Daar werd meer dan terecht een Oscar voor gegeven. Maar het succes van de film is ook te danken aan het goede acteerwerk van hoofdrolspelers Tom Skeritt, Sigourney Weaver, Iain Holm en John Hurt.

33 jaar na dato is onthuld waarom Ridley Scotts eerste Alien-film destijds door de Britse kijkwijzer ongeschikt werd bevonden voor minderjarigen. De scène waarin John Hurt door een inktvisachtig wezen via zijn gezicht wordt bezwangerd, zou pubers volgens een bezorgde filmkeurder op verkeerde seksuele ideeën kunnen brengen.

Spreker

Prof. dr. ir. Paul Breedveld is als Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar werkzaam bij de faculteit 3mE, afdeling Bio-Mechanical Engineering. Hij ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor minimaal invasieve chirurgie geïnspireerd op vernuftige oplossingen in de natuur, zoals bijvoorbeeld in inktvistentakels.